Odlazak u drugu zemlju prate mnogi izazovi, brige, neizvjesnost. Taj put nije lak i često je potrebna pomoć, konsultacija, prevođenje, upućivanje u pogledu odgovarajućeg programa imigracije. Zato Vam predstavljamo sajt koji će Vas povezati sa profesionalcima u Kanadi iz oblasti imigracije i olakšati zanimljivu i izazovnu avanturu preseljenja u Kanadu [...]

Često ljudi koji se odluče imigrirati u Kanadu, ne znaju odakle početi. Budući imigrant ima obilje pitanja : koji je program najbolji za odlazak, koja dokumenta su potrebna za aplikaciju, u kom dijelu zemlje je najbolje odsjesti... Spisak pitanja može biti beskonačan, a neizvjesna potraga za odgovorima na ta pitanja zahtijeva mnogo vremena i napora.
Kada je u pitanju proces prikupljanja dokumenata, čak i ljudi koji su navikli na birokratske procedure odustaju od cilja zbog nedostatka vremena i resursa da se posvete tom procesu . Imigracija u Kanadu može potrajati dulji period, a jedna slučajna greška može izbrisati sve napore i zauvijek zatvoriti vrata u ovu zemlju.
Zato smo mi, imigranti u ovoj zemlji koji su prošli cijelu imigracionu proceduru, riješili povezati buduće imigrante sa stručnim profesionalcima (licenciranim od strane kanadske vlade) koji mogu pomoći u ovom procesu. Mi smo posrednici za sve naše sunarodnike i šire koji žele doći u Kanadu: živjeti, raditi, studirati ili samo posjetiti svoju familiju i prijatelje ovdje..
Mi govorimo više jezika i želimo pomoći budućim imigrantima u pronalaženju svog puta do Kanade!

Kako do Kanade

Turizam / Putovanja u Kanadu

Rad u Kanadi

Turizam / Putovanja u Kanadu

Elektronska dozvola za putovanje (eTA)

Građanima iz zemalja kojima ne treba viza za Kanadu, potreban je eTA uz putovnicu da bi putovali u Kanadu. Elektronske dozvole za putovanje važe do 5 godina, i dozvoljavaju inozemnom državljaninu ulazak u Kanadu onoliko često koliko želi u tom periodu (obično do 6 mjeseci).
ETA ne garantira ulazak u Kanadu. Inozemni državljanin će i dalje morati odgovarati na zahtjeve službenika granične službe koji određuje da li oni imaju pravo ući u zemlju. Ovo se odnosi samo na putnike koji stižu u zračne luke.

Visitor Visa (Privremena posjetilačka Visa - TRV) u Kanadi

Građani iz zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Kanadu moraju podnijeti zahtjev i ispuniti određene uvjete koje propisuje kanadska Vlada.
Procedura dobijanja Visitor Visa je sveobuhvatna aplikacija. To je paket dokumentacije koji će biti online dostavljen kanadskoj ambasadi u službi njihovog regiona. Inozemni državljani moraju ubijediti imigracione vlasti da je njihova svrha putovanja stvarna, da su financijski sposobni izdržavati se tijekom boravka, da ne predstavljaju bezbjednosni rizik za Kanadu, da ne namjeravaju raditi u Kanadi i da će napustiti zemlju po završetku svog boravka.

Popunite naš Upitnik

Studiranje u Kanadi

Studijska dozvola u Kanadi

Studijska dozvola je dokument, odobrenje, izdato inozemnom državljaninu kako bi pohađao određenu instituciju za studiranje u Kanadi. Studijske dozvole su potrebne za sve inozemne državljane koji namjeravaju učestvovati u studijskom programu u trajanju duljem od 6 mjeseci. (Programi koji traju 6 mjeseci ili manje ne zahtijevaju studijske dozvole). Studijske dozvole obično važe koliko i duljina individualnog programa studiranja, plus 90 dana.
Studijske dozvole izdaju se samo inozemnim državljanima koji su već primljeni na kanadske studijske programe.
Studijska dozvola također omogućava inozemnom državljaninu rad van kampusa – povremeni rad ( maksimalno 20 sati tjedno) kako bi se mogao izdržavati u Kanadi.
Studijska dozvola nije Viza. Svim inozemnim državljanima koji dolaze u Kanadu na studiranje potrebna je studijska dozvola, kao i Privremena rezidentna viza (TRV).

Poslijediplomske studije

Po završetku studija u Kanadi, inozemni državljanin ima pravo podnijeti zahtjev za poslijediplomsku radnu dozvolu (PGWP), koja mu omogućava sticanje vrijednog radnog iskustva u Kanadi.
Kanadsko radno iskustvo stečeno putem PGWP-a može se koristiti u njegovoj aplikaciji za reguliranje trajnog boravka u Kanadi.
PGWPs važe cijeli vremenski period kao i studiranje u Kanadi (minimum 8 mjeseci, do najviše 3 godine). Agencija može savjetovati i pomoći inozemnim državljanima koji su diplomirali u Kanadi da dobiju njihove poslijediplomske radne dozvole kao i nastavak aplikacije za stalni boravak.

Popunite naš Upitnik

Rad u Kanadi

Aplikacije za radne dozvole u Kanadi

Svi inozemni državljani moraju imati radnu dozvolu ako namjeravaju raditi u Kanadi. U većini slučajeva, osoba mora podnijeti zahtjev za radnu dozvolu van Kanade prije svog dolaska, a prijava za radnu dozvolu se vrši u skladu sa ponudom posla iz kanadskog poduzeća. U nekim slučajevima može se primijeniti radna dozvola iz Kanade (dozvolu za izdavanje za supružnika ili izdržavane, ako mijenjate poslove dok ste u Kanadi, poslijediplomske radne dozvole, ili ako imate TRV koji važi više od 6 mjeseci).
Većina radnih dozvola je uvjetna, što znači da određuju vrstu posla koji je dozvoljeno raditi, poslodavce za koje im je dozvoljeno raditi, i područje Kanade gdje im je dozvoljeno raditi. Neke radne dozvole su označene kao "otvorena radna dozvola" i omogućavaju inozemnom državljaninu raditi u bilo kojoj profesiji, za bilo kojeg poslodavca i bilo gdje u Kanadi.
Radna dozvola nije VIZA. Svi inozemni državljani koji žele raditi u Kanadi moraju dobiti radnu dozvolu pored vize za privremeni boravak.

Radna dozvola u Kanadi

Ako ponudu inozemnog državljanina za zapošljavanje produlji njegov poslodavac ili ako se promijene njegovi uvjeti u zapošljavanju, on se mora prijaviti za produžetak radne dozvole. Aplikacija za produžetak mora biti dostavljena najdocnije 30 dana prije isteka roka tekuće radne dozvole.

Intra-kompanijski transferi

Mnoge kompanije u inozemstvu imaju ogranke koji posluju u Kanadi. Uobičajena je praksa da ove kompanije premiještaju osoblje iz njihovih zemalja u kanadski ogranak.
Sporazumi o slobodnoj trgovini kojima je Kanada priznala mnoge inozemne zemlje, dozvoljavaju kretanje ovih vrsta radnika putem Intra-radnih dozvola za poduzeća, bez potrebe za dobijanjem LMIA od strane kanadskog entiteta.

Zapošljavanje inozemnih radnika u Kanadi

Procjene utjecaja na tržište rada (LMIA).
Kanadski poslodavci koji žele angažirati inozemne radnike u slučaju manjka lokalne radne snage moraju prvo potražiti odobrenje od vlade da to urade. Proces dobijanja odobrenja za angažiranje inozemnog radnika vrši se putem procjene utjecaja na tržište rada (LMIA). Tjekom podnošenja LMIA prijave, poslodavac mora dokazati da je učinio značajne napore kako bi angažirao kanadske građane ili stalne rezidente bez uspjeha, i da njegova potreba za inozemnim radnicima popunjava nedostatak radne snage koji utječe na njegovo poslovanje.
LMIA aplikacije su veoma sveobuhvatne, detaljne i imaju brojne zahtjeve poslodavca.

Popunite naš Upitnik

Stalni boravak u Kanadi

Sponzoriranje člana obitelji

Državljanstvo

Stalni boravak u Kanadi

Express Entry

Express Entry je sistem koji vlada koristi za upravljanje aplikacijama iz inozemstva za stalno nastanjenje u Kanadi. Sistem Express Entry klasificira aplikante na tri glavna programa:
Federal skilled worker - namijenjen radnicima koji imaju obrazovanje i iskustvo, spada u kategorije Menadžera (NOC 0),Profesionalci (NOC A) i Tehničari (NOC B).
Federal skilled trades program - namijenjen radnicima koji imaju obrazovanje i iskustvo, spada u kategoriju određenih zanimanja pod NOC B (industrijska, električna, građevinska, kuhari, mesari, itd.).
Canadian Experience Class - namijenjen inozemnim državljanima koji su stekli bar godinu radnog iskustva u Kanadi. Express Entry je sistem zasnovan na poenima, pri čemu se svakom kandidatu dodijeljuju poeni na osnovu određenih kriterijuma za koje Kanada smatra da su korisni, uključujući:
• Nivo obrazovanja
• Prethodno radno iskustvo
• Znanje jezika (engleski i/ili francuski)
• Nivo obrazovanja, iskustvo i jezik za supružnika
• Prilagodljivost (Postojeće porodične veze u Kanadi)
• Postojanje validne ponude za posao od kanadske kompanije
• Postojanje nominacije iz jedne od provincija ili teritorija
Kandidati sa najvišim nivoom bodova periodično dobijaju poziv za prijavljivanje za svoj stalni boravak (Permanent Residence).

Pokrajinski programi nominacije (PNP)

Većina provincija i teritorija u Kanadi je uspostavila programe u kojima mogu nominirati imigrante koji posjeduju određene vještine, obrazovanje i radno iskustvo za stalni boravak. Svaka pokrajina ili teritorij ima svoj set PNP tokova i zahtjeva, dizajniranih da usmjere određene vještine ili zanimanja koja su bitna za njeno gospodarstvo. Kada inozemni državljanin podnosi zahtjev za pokrajinski program nominacije, on daje izjavu da namjerava živjeti u toj pokrajini i doprinijeti specifičnim potrebama te pokrajine.
Pokrajina će procijeniti vještine i iskustvo inozemnog državljana i ako ih nađe, onda će nominirati inozemnog državljanina za stalni boravak.
U nekim slučajevima inozemni državljanin se može direktno prijaviti za PR za imigraciju, izbjeglice i državljanstvo Kanade (IRCC) kada ih imenuje pokrajina. U drugim slučajevima, inozemni državljanin se mora prijaviti kroz Express entry sistem, kako bi dobio dodatne ekspresne bodove kroz nominaciju.

Popunite naš Upitnik

Državljanstvo

Kako da se prijavim za kanadsko državljanstvo?

Da biste se prijavili za državljanstvo, morate ispuniti određene kriterijume i popuniti prijavu.
Da biste se prijavili za kanadsko državljanstvo, morate:
• Obezbijedite dokaz da znate govoriti i pisati na jednom od službenih jezika u Kanadi (bilo na engleskom ili na francuskom jeziku)
• Imate stalni boravak (PR)
• Živjeti u Kanadi kao PR najmanje 1.095 dana u posljednjih 5 godina prije prijavljivanja
• Podnijeti poresku prijavu za posljednje 3 godine u posljednjih 5 prije prijavljivanja

Popunite naš Upitnik

Sponzoriranje člana obitelji

Kanadski državljani i ljudi sa stalnim boravkom koji su stariji od 18 godina i koji koji žive u Kanadi, imaju pravo sponzorirati člana obitelji.
Postoji više različitih kategorija obiteljskih sponzorstava, svaka sa svojim osobenim zahtjevima.

Bračno sponzorstvo

Kanadski državljanin ili stanovnik sa stalnim boravkom, stariji od 18 godina, koji živi u Kanadi, ima pravo sponzorirati supružnika ili partnera za stalno nastanjenje (partneri u zajedničkom pravu su parovi koji su zajedno dulje od 1 godine i moraju pokazati određeni nivo financijske ko-zavisnosti). Supružnik ili partner u zajedničkom pravu mora također biti stariji od 18 godina i mora dokazati istinitost veze i da u nju nije ušao radi dobijanja statusa imigracije.

Sponzoriranje dijece

Kanadski državljanin ili stanovnik sa stalnim boravkom, stariji od 18 godina, koji živi u Kanadi, ima pravo sponzorirati svoje izdržavano dijete za stalno nastanjenje. Zavisno dijete može biti dijete kanadskog državljanina / PR-a koji djeluje kao sponzor ili može biti dijete njihovog supružnika / zajedničkog partnera. Određeno dijete može biti osoba do 21 godine života ili mlađe i ne može biti u braku. Zavisno dijete može biti biološko dijete ili zakonski usvojeno.
U nekim slučajevima, izdržavano dijete starije od 21 godine može se kvalificirati za sponzorstvo porodice ako to dijete ima mentalno ili fizičko stanje koje zahtijeva financijsku ovisnost od roditelja.

Sponzorstvo roditelja, baka i djedova

Kanadski državljanin ili lice sa stalnim boravkom, stariji od 18 godina, koji živi u Kanadi, ima pravo sponzorirati roditelje ili baku/djeda za stalno nastanjenje. Sponzori u ovom slučaju moraju demonstrirati i potpisati pravnu obvezu da su u stanju financijski podržati roditelje ili stariju dijecu, obezbijediti sve osnovne i suštinske potrebe za svoje roditelje ili bake i djedove, osigurati ih, tako da njihovi roditelji ili baka i djed neće zahtijevati društvenu pomoć tijekom boravka u Kanadi.
Prihvatanje aplikacija za roditelje i staratelje i sponzorstvo nedavno je otišlo u sistem zasnovan na lutriji, sa kvotom od 10.000 novih aplikacija, prihvaćenih u datoj godini.

Popunite naš Upitnik

Korisni Linkovi

HOĆU DA: